Tidningsartiklar.

Tidnings Artikel Norra Halland 2023-02-17

Bjarke Olsens sagor för sonen i bastun blev äventyrsbok

Det skulle dröja till pensionen innan Bjarke Olsen skrev ner sagorna han berättat för att få yngste sonen att stanna kvar i bastuvärmen. ÖffliBöffli reser genom tid och rum och till och med Putin får sig en känga i boken.

Det har inte gått många månader sedan Bjarke Olsen från Onsala gett ut sin första bok. Där har han samlat historier från när barnen var små, och det hela började i bastun.

– Jag tycker väldigt mycket om att bada bastu. Då vill yngste sonen vara med, han var kanske fem år på den tiden. Så för att få honom att stanna inne en liten tid började jag berätta historier. Så blev det att nästa gång fick historien fortsätta, han vill höra hur det gick, berättar Bjarke Olsen.

Första figuren han hittade på hette Hannibal och bodde under bastubänken. Eftersom Hannibal var kannibal fick sonen ett kycklingben att ge till honom, och berättelsen var så fängslande att sonen berättade om Hannibal på förskolan.

– Så kom en av damerna och sa ”Marcus pratar om en omöjlig person”. De trodde det var en dansk släkting, berättar Bjarke Olsen och skrattar gott.

Reste själv

För Bjarke Olsen är ursprungligen från Danmark, även om han bott i kommunen i 40 år. Han började sin yrkesbana som sjöman redan som 15-åring.

– Jag är född på en ö utanför Jylland. Alla män där var sjömän, det var en stolt tradition. Men efter några år på sjön såg jag mycket alkoholism och elände, och då tyckte jag det var bättre att gå iland.

Istället blev han elingenjör och arbetade länge för tankrederiet AB Monacus, som hade hemmahamn i Kungsbacka. När det gick i konkurs 1978 startade han Structurgruppen i Hede som han drev i 33 år.

– Vad skulle jag använda tiden till när jag var pensionär? Då blev det att skriva en sån här bok, jag satte igång 2018. Det blev ett manus som jag skickade runt med stavfel och allt möjligt till olika bokförlag. Alla refuserade utan ett, de sa att det var ”en berättelse med annorlunda vinklar”. De erbjöd mig ett dåligt kontrakt, jag skulle betala allt själv, så jag tackade nej.

Startade förlag

Istället startade Bjarke Olsen Fidusia bokförlag, där Fidusia anspelar på ordet Fidus som ungefär betyder ” häst med högt odds som kan tänkas överraska och därför är värd att spela på”.

Att göra om eller hitta på namn är nämligen något av Bjarke Olsens specialitet. Hans författarpseudonym är till exempel Bernardino Schwimmeltrik.

– Jag heter Bernard i mellannamn, och så blev det Schwimmeltrik. Det låter lite tyskt, schwimmel betyder yr. Jag hittar på många konstiga namn på personer, det är en del av det roliga säger de som läst boken. Jag leker med orden hela vägen, det är ganska dråpliga situationer karaktärerna utsätts för.

Stavfelen är borta sedan länge och boken har blivit ett 300 sidor långt äventyr där historien vävs in i berättelsen. Den tar avstamp i 1890-tal.

– Det är en äventyrsberättelse, jag fantiserar och fabulerar över tid och rum. Ingenting är omöjligt. Han besöker historiska platser, boken har många sidosparkar till dagens personer. Putin till exempel har fått en liten spark, och andra personer med samma karaktärsdrag, som diktatorer och så, säger han.

Träffat presidenten

Vladimir Putin har Bjarke Olsen faktiskt träffat en gång 1994, när Putin var vice borgmästare i St Petersburg.

– Hans handslag var som en död fisk. Han var ganska intetsägande, jag hade aldrig trott att han skulle hamna där han är idag.

Var får han då inspirationen ifrån?

– Jag har alltid haft livlig fantasi och tyckt om att skoja och berätta och så. Nu fick jag möjlighet att lägga det i en ram och göra något utav det. Jag har i alla fall haft mycket roligt under tiden jag skrivit den.

Bok nummer två är redan under produktion och Bjarke Olsen vill vara med på Bokmässan i höst. Han marknadsför också boken på Tiktok, där det kanske inte är så många pensionärer som är aktiva annars.

– Det är en rolig grej, där är folk som gillar att följa så det kommer jag fortsätta med.

Christina Wagner

0300-521363 christina.wagner@norrahalland.se

BJARKE OLSEN

ÄR: 77 år

GÖR: Pensionär och barnboksförfattare

BOR: I Frillesås.

AKTUELL: Släppte barnboken Mot nya mål i november, för ”barn och halvvuxna”. Glada ÖffliBöffli, eleganta Pelle Pistol och den något barska Kalle Kanon är tre karaktärer med mänskliga egenskaper och personligheter som får vara med om aktuella och historiska företeelser.

SVENSK BOKHANDEL

Nya böcker

De tre vännerna ÖffliBöffli, Pelle Pistol och Kalle Kanon reser runt i tid och rum och upplever osannolika äventyr – ofta med livet som insats. Följ med på hisnande äventyr från jordens inre värld till en planet långt bort i universum som i mycket liknar vår kära jord. 

Har Baron von Münchhausen fått en nutida efterföljare?

Bjarke Olsen har vid 77 års ålder skrivit en barn- och ungdomsbok som legat och grott i hans bakhuvud i mer än trettio år. Mot nya mål är en äventyrsberättelse där handlingen förflyttar sig i tid och rum. Huvudfigurerna är grisen ÖffliBöffli, katten Pelle Pistol och hunden Kalle Kanon.

Berättelsen började Bjarke på för mer än 30 år sedan när han och yngste sonen badade bastu. Berättelsen var ett sätt för honom att få sonen att tycka om bastubadandet, vilket också lyckades. Från bastuns berättelser började Bjarke skriva ned och hitta på nya äventyr, han lekte med orden och deras mening, vred på orden så de kunde få en mångbottnad tolkning.

Bjarke fabulerade och fantiserade fram den glada ÖffliBöffli, den eleganta Pelle Pistol och den något barska Kalle Kanon. Vännerna i vått och torrt. Dessa tre karaktärer har givits mänskliga egenskaper och personligheter och använts för att sätta in i företeelser, historiska såväl som aktuella, med olika perspektiv. Ett sätt att kommentera aktuella händelser lätt förklädda men enkla att tolka.

Bjarke Olsen är en invandrad dansk som har bott i Sverige i femtio år. Han valde författarnamnet Bernadino Schwimmeltrik som pseudonym, även detta en lek med ord. 

Titel: Mot nya mål

Författare: Bernadino Schwimmeltrik

Förlag: Fidusia Bokförlag

ISBN: 9789152746806

Boken finns på lager hos Stjärndistribution.

Stevns Avisens tidningsartikel 2023-06-21.

104-årig lærer deltog i reunion.

60-års jubilæum på Stevns

Stevns: De tidligere klassekammerater fra Store Heddinge Borger- og Realskole har gjort det til en tradition at besøge seværdigheder på Stevns, når de samles for at fejre deres afgangsjubilæum.

Det var også tilfældet i år, så de – 60 år efter den søde skoletid – mødtes ved Stevns Klint Experience.

Stevns’ ældste

Tidligere har 3. real B, anno 1963, mødtes til rundvisning på deres gamle skole, får foredrag på Stevns Lokalhistoriske Arkiv, og haft rundvisning på Kolkrigsmuseet Stevnsfortet, og i år var det Stevns nye oplevelsescenter der var målet for sammenkomsten.

Og hvert år har deres ’gamle’ dansklærer, Fru Andersen, deltaget. Trods sine 104 år var hun også med denne gang.

– Det er fantastisk, at de vil se mig, og på spørgsmålet om det er de artige og søde elever, som er årsagen til den nu pensionerede dansklærers høje alder, svarer Fru Andersen:

– Jeg tæller kun de gode timer, siger hun, der stadig kommer i Stevnsbadet og bor i eget hjem.

Flere af klassekammeraterne er faldet bort side 1963, men humøret og gensynsglæden var højt, og alle så frem til en tur på Stevns’ nye museum og en efterfølgende frokost i Traktørstedet Højeruplund.

”Falder man så tilbage i de gamle roller i klassen?”

– Ja, i al venskabelighed er der rester af hierarkiet, siger Erling Madsen med et smil, men bliver straks tilrettesat af Fru Andersen:

– Der er ingen her som var i bunden af noget, lyder det kontant, og så går gruppen af gamle elever i højt humør ind i Stevns Klint Experience.